Головна » 2013 » Квітень » 10 » Всеукраїнська Рада Церков обговорила з депутатами перспективи розвитку законодавства
11:28
Всеукраїнська Рада Церков обговорила з депутатами перспективи розвитку законодавства

Всеукраїнська Рада Церков обговорила з депутатами перспективи розвитку законодавстваГлави Церков і релігійних організацій зацікавлені в налагоджені постійного діалогу з парламентом. Готовність до конструктивної співпраці у законотворчому процесі підтвердили і керівники профільних комітетів Верховної Ради, а також народні депутати.

  Ці питання стали предметом обговорення під час зустрічі представників Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) із керівництвом і членами Комітету культури і духовності та Комітету науки і освіти, - повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на ІРС. Зустріч відбулась 10 квітня 2013 року у залі засідань парламентських комітетів. Уперше в історії державно-конфесійних відносин відбувся діалог якраз у такому форматі.

  "Для нас є важливі зміни до Закону про вищу освіту, зокрема, в контексті державного визнання освіти, що надається релігійними навчальними закладами. Сьогоднішній стан законодавства суперечить не тільки багаторічному досвіду розвинутих країн, але й світовій історії, яка свідчить про розвиток освіти саме завдяки діяльності церковних навчальних закладів”, – зауважив Секретар Священного Синоду УПЦ Київського Патріархату архієпископ Євстратій (Зоря).

За його словами, необхідно продовжити роботу із визнання в Україні богослов’я в якості наукової дисципліни, щоб подолати пережитки безбожного тоталітарного радянського минулого.

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій заявила, що категорично не погоджується з рішенням Уряду ліквідувати Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі.Всеукраїнська Рада Церков обговорила з депутатами перспективи розвитку законодавства

   Митрофорний протоієрей Української Греко-Католицької Церкви Олекса Петрів зауважив, що Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій завжди реагує на суспільно-значущі процеси, оскільки є однією з інституцій громадянського суспільства. 
  "Неправильно трактувати принцип відокремлення держави і Церкви у спосіб ігнорування думки релігійної спільноти, яка є частиною суспільства. Церква має, що сказати, тому ВРЦіРО прагне до участі у суспільному діалозі”, – підкреслив священик.

 Архієпископ Римо-Католицької Церкви в Україні Петро Мальчук додав до цього, що ієрархи Церков виражають лише те, що чують у своїх храмах і від членів церковних громад. Зокрема, батьки часто висловлюють невдоволення з приводу браку духовно-морального виховання у школах. Саме тому вкрай актуальною є ініціатива останніх кількох років про надання релігійним організаціям права засновувати навчальні заклади державного стандарту освіти. За словами архієпископа, у країнах Заходу такі заклади є не тільки популярними, але й фінансуються державою в частині загальноосвітнього стандарту.

  Всеукраїнська Рада Церков обговорила з депутатами перспективи розвитку законодавстваЙого підтримав єпископ Климент (Вечеря), єпископ Української Православної Церкви (в єдності з Московським патріархатом), який заявив про аполітичність цього питання. На його думку, законопроект про надання релігійним організаціям права засновувати власні школи та інші навчальні заклади може консолідувати весь політикум і парламент, зокрема.

  Зі свого боку, голова Комітету з питань культури і духовності В’ячеслав Кириленко зазначив, що Комітет відкритий до діалогу та співпраці з ВРЦіРО та буде, як і раніше, прислуховуватись до пропозицій конфесій.

  Голова Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич подякувала Церквам і релігійним організаціям за духовно-виховну роботу з дітьми та молоддю. Депутат підкреслила важливість діалогу з церковною спільнотою щодо підготовки законопроектів, зокрема, й про вищу освіту, та закликала представників релігійних організацій активніше залучатися до дискусії щодо реформування системи української освіти.
  На переконання Лілії Гриневич, визнання державою дипломів семінарій та духовних академій необхідно для того, щоби випускники богословських вишів могли викладати, займатися наукою у світських вищих навчальних закладах – тобто мати ті ж права, що й їхні світські колеги. Вона вважає, що богословська вища освіта має відповідати державним вимогам стосовно низки критеріїв, серед яких: тривалість навчального процесу, рівень викладацького складу, дотримання стандартів змісту освіти, що потребують розробки.

В обговорені також взяли участь народні депутати Олександр Бригинець (ВО «Батьківщина») та Олександр Сич (ВО «Свобода»).
Переглядів: 402 |



Євангеліє від Матвія 19:19. Шануй батька та матір, і: Люби свого ближнього, як самого себе. Євреям 13:8. Ісус Христос учора, і сьогодні, і навіки Той Самий! Євангеліє від Матвія 1:23. Ось діва в утробі зачне, і Сина породить, і назвуть Йому Ймення Еммануїл, що в перекладі є: З нами Бог Євангеліє від Матвія 28:19. Тож ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в Ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа. Євангеліє від Іоанна 1:17. Закон бо через Мойсея був даний, а благодать та правда з'явилися через Ісуса Христа. Євангеліє від Іоанна 6:57. Як Живий Отець послав Мене, і живу Я Отцем, так і той, хто Мене споживає, і він житиме Мною. Притчі 10:12. Ненависть побуджує сварки, а любов покриває всі провини. 1-ше послання Петра 4:8. Найперше майте щиру любов один до одного, бо любов покриває багато гріхів! Євангеліє від Іоанна 13:34. Нову заповідь Я вам даю: Любіть один одного! Як Я вас полюбив, так любіть один одного й ви! Євангеліє від Марка 5:25. і що Любити Його всім серцем, і всім розумом, і всією душею, і з цілої сили, і що Любити свого ближнього, як самого себе, це важливіше за всі цілопалення й жертви!

Друзі сайту